Istoric

ambitios_big_pic

Istorie si civilizatie

Asezata in sudul judetului Tulcea, comuna Casimcea este compusa din sase localitati: Casimcea, care este si resedinta comunei, Razboieni, Corugea, Haidar, Rahman, Cismeaua Noua.
Numele localitatii Casimcea il intalnim in mai multe mentionari documentare, si anume in defterul din 1543, sub forma de doua sate apropiate, cu toponimele turcesti: Kara-Kasim (pamantul lui Kasim) si Abdul-Kasim, care mentioneaza localitatile dobrogene cu sarcinile militare ce reveneau populatiei colonizate de Imperiul Otoman. Intr-un alt defter otoman din 1584, intalnim iarasi Casimcea ca doua sate distincte foarte apropiate.
La sfarsitul secolului al XVIII-lea, harta austriaca din 1790 trece satul sub denumirea de Kusimga, iar harta militara rusa din 1828 noteaza asezarea Kasumota Noua si Kasumota Veche.
La mijlocul secolului al XIX-lea, Ion Ionescu de la Brad, in calatoria sa prin Dobrogea, gaseste satul sub denumirea de Kqasimlcha. In fine, Fondul Tapiurilor otomane aminteste asezarea Casimcea.
La inceputul secolului al XX-lea populatia localitatii era de 1088 suflete din care 810 romani, 245 bulgari, 15 gagauti (turci crestinati), 11 tigani crestini, 1 grec, 5 armeni, 1 german, toti acestia locuind in 439 de case si 26 bordeie.
Scoala din Casimcea a fost fondata in 1886, iar biserica cu hramul Sf. Dumitru s-a ridicat in 1900.
Primul invatator a fost Radu Moroianu absolvent al Scolii normale din Brasov in anul 1880. din anul 1927 in cadrul scolii functiona si un cerc cultural condus de Ion Carnu. In 1939 se va infiinta Caminul cultural “Sculptorul Ion Jalea”.
Mica industrie a fost reprezentata de moara cu darac a lui Ioan Nistor care dupa nationalizare a devenit moara de stat “11 Iunie”, de moara lui Liviu Teodoru, de doua mori de vant, doua mori de apa si de sifonaria lui Mircea Oprisan.
In razboiul intregirii neamului 1916-1918 s-au jertfit 53 eroi, iar in al doilea razboi mondial, 23 eroi. Numele acestora sunt incrustate pe monumentul eroilor ridicat in 1995 prin contributia medicului Rasnoveanu Nicolae si a primarului Capatana Ion
Dupa reunirea Dobrogei cu Romania, in 1878, Casimcea devine comuna cu satul Ali-Fakih (Ali Evlaviosul) astazi  Razboieni in compunerea caruia a intrat mai tarziu si catunul Ciaus-chioi (satul sergentului).
La inceputul secolului al XX-lea, satul Razboieni avea o populatie de 241 persoane, din care: 125bulgari, 78 turci, 21 gagauzi si 17 romani, iar Ciauschioiul avea 242 tatari, 6 turci si 2 armeni.
Satul Corugea, este amintit pentru prima data in defterul otoman din 1573 sub denumirea de Koruca-Kasim, iar harta austriaca din 1790, noteaza satul sub denumirea de Karanga. Fondul Tapiurilor otomane in a doua jumatate a secolului al XIX-lea aminteste de Koruca.
In anul 1899, la Corugea se ridica prima scoala romaneasca, iar in sat locuiau numai romani in numar de 579.
Satul, mentionat in documente cel mai adesea Corudgea, este situat pe malul stang al raului Topolog, denumirea este de origine taraneasca, si se trage de la secarea raului, fiind tradusa “sec, fara apa”.
Satul Rahman se traduce din limba tatara prin “Dumnezeu”. Acesta este asezat in apropierea raului Topolog, si il gasim mentionat pentru prima data la sfarsitul secolului al XVI-lea, intr-un registru otoman, sub denumirea de Rahman-Bey. Astfel denumit il mai intalnim in harta austriaca din 1790, in harta militara rusa din 1828.
La inceputul secolului al XX-lea satul era intr-o stare jalnica, in localitate traind populatie de origine romana in numar de 666 locuitori, iar prima scoala romaneasca este fondata in 1885.
La sud de Rahman, intalnim localitatea Haidar care aparea pentru prima data sub denumirea de Haydar, modificandu-se in Gaida, cum il gasim pe harta austriaca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Dupa incheierea Razboiului Crimeii, tatarii vor repopula satul, dar din pacate ei parasesc asezarea dupa 1878, in locul lor asezandu-se populatie de origine romana. La inceputul secolului al XX-lea satul era slab populat, traind 331 persoane.
Satul Cismeua Noua este intalnit pentru prima data sub denumirea de Ramazan-Kioi tradus din limba turca “Satul Postului” (Ramazan-post, Kioi-sat).
Satul a suferit mari distrugeri dupa invaziile cercheze din secolul al XIX-lea. Dupa 1878 populatia de origine musulmana va parasi localitatea, in sat traind la inceputul secolului a XX-lea doar 208 locuitori de origine romana.

Situri arheologice din comuna Casimcea

  • Villa rustica – epoca romana – sat Casimcea, comuna  Casimcea, la 2.5 km S de sat, pe terasa de pe malul drept al paraului Casimcea, la S de DJ Casimcea-Sarghiolul de Deal.
  • Villa rustica – epoca romana – sat Casimcea, comuna  Casimcea, la 300m de sat.
  • Necropola – epoca romana – sat Casimcea, comuna Casimcea, la N de sat, Dealul “Coltunii Dulbencii”.
  • Asezare – sec. XVIII si epoca romana – sat Casimcea, comuna Casimcea, la N de sat,Dealul “ColÅ£unii Dulbencii”.
  • Asezare – sec I-III p. Chr. Epoca romana – sat Casimcea, comuna Casimcea, “Dealul Lexanului”.
  • Tumului – epoca antica – sat Casimcea, comuna Casimcea, pe intreg teritoriul comunei.
  • Asezare getica – latene – sat Rahmanu, comuna Casimcea, la 1 km NE de satul Rahmanu.
  • Asezare romana – epoca romana tarzie – sat Rahmanu, comuna Casimcea, la 2 km de satul Rahmanu.
  • Asezarea de la “Baba Ceair” – epoca romana tarzie – sat Razboieni, comuna Casimcea, la 200m NE de sat, “La Baba Caira”